Henkisyys ja seksuaalisuus






 Seksuaalisuuden väärinkäyttöä

Eilinen MOT:n ohjelma Tantragurun kutsu sai minut miettimään henkisyyden sekoittamista seksuaalisuuteen ja sen väärinkäyttöä ihmisten hyväksikäytössä ja psyyken manipuloinnissa. Ohjelma on katsottavissa netissä osoitteessa http://areena.yle.fi/tv/1883373 noin 28 pv:n ajan.

Olen jo aikaisemminkin todennut, että tämän ajan henkisyys kuvastaa tämän ajan kyseenalaisia arvoja ja se on mukautunut siihen myös negatiivisine lieveilmiöineen, joita ovat kaupallisuus, julkisuushakuisuus, maksimaalinen hyöty, pinnallisuus, markkinalähtöisyys, itsekkyys, suurten massojen käännyttäminen ja hallitseminen, totuuden peittäminen väritettyyn illuusiokuvaan ja kaavamaisiin lupauksiin, hurmoshenkisyyteen sekä elämyksiin hakeutuminen ja pakonomainen henkisyyden etsintä itsensä ulkopuolelta toisten ohjeiden ja määräyksien mukaan (riitit, kultit, mystiikka, hurmoksellisuus, gurut). Tämän päivän ikäviä ilmiöitä ovat myös seksuaalisuuden ylikorostaminen ja häiriintynyt aikuisviihdetarjonta ja median luoma kuva naisesta seksiobjektina. Sukupuolten välinen kuilu on vielä 2000-luvullakin vaikea ja tavoiteltavat luodut roolitoiveet ovat kaukana tavallisen ihmisen arjesta ja ns. normaaleista ihmissuhteista.

Henkisyydessä näitä seksuaalisia ilmiöitä ja riistoa on esiintynyt kautta aikain erilaisten uskontojen ja hengellisten yhteisöjen piirissä  ja johtajan ja gurun paikalle on hakeutunut ihmisiä, joilla häiriintyneet piirteet, valta ja halut ovat ajaneet eteenpäin. Valta ja hallinta keksii keinot ja seksuaalisuus sekä henkisyys kun ovat ihmiselle arkoja, henkilökohtaisia, voimakkaita ja hämmentäviä asioita, niiden yhdistäminen alkaa olla sekä kiehtovaa että vaarallista. Lupaillaan 10 hyvää ja 9 kaunista, mutta pinnan alla muhii toisenlaiset tavoitteet ja törkyinen mieli omine suunnitelmineen. Asia kääntyykin sitten valitettavasti usein toiseen suuntaan.

Henkisyyden lupauksista, alkutuntumasta rakastavien, vapautuneiden ja hyvien ihmisten seurassa, yhteisöllisyydestä, mystiikasta ja arjen sekä murheiden ylittävästä "hienosta henkisestä harrastuksesta" tuleekin sellainen suo, jossa psyyket hajoavat, ihmisiä riistetään, keskinäinen aivopesu toimii valtavalla voimalla ja ihmisistä tulee riistaa, jota hyödynnetään ja manipuloidaan kaikin tavoin. Gurujen ja johtajien tarkoitukset toteutuvat hyvin usein ja niiden myötä muodostuva hierarkinen harvainvalta (gurut, johtajat), aivopesu, alistaminen, käännytystyö, utopian ja illuusion ylläpitäminen ja luominen ja jopa rikollinen toiminta, sekä psyykkinen ja fyysinen hyväksikäyttö kultin suojissa. Nämä eivät tosiaankaan johda henkiseen valaistumiseen tai korkeisiin henkisiin ihanteisiin, vaan päin vastoin niissä on tarkoituksena käyttää ihmisiä hyväksi ideologisiin harhoihin verhoiltuna ja joukkoharhan luomassa paineessa, jolloin ihmisen oma arviointikyky hiljalleen sumentuu ja hän toimii joukon jatkona toistaen kuin mantraa tapoja, uskomuksia ja rituaaleja sosiaalisen paineen alaisena ja sairaiden ideologioiden mukaan tiukassa psyyken manipulaatiossa, hukaten lopulta viimeisetkin itsetuntemuksensa ja kunnioituksensa rippeet ja jääden heikoksi vangiksi kultin ja aivopesun armoille.

Samankaltaista seksuaalisuuden vääristymää ja sen johdosta esiintyvää hyväksikäyttöä ja häirintää on esiintynyt katolilaisuudessa pappien keskuudessa, henkisten johtajien ja merkittävän aseman omaavien suorittamana toimintana Suomessa ja ulkomailla (mm. Vetelin kansanparantajan tuomio 11.10.2010 http://www.skepsis.fi/lehti/2010/2010-5-galkin.html) ja joidenkin uskonnollisten liikkeiden karismaattisten johtohahmojen vaikutusvallan väärinkäyttönä  ( mm. http://www.hs.fi/kotimaa/Nokia+Mission+ex-johtaja+sai+ehdollista+seksuaalisesta+hyv%C3%A4ksik%C3%A4yt%C3%B6st%C3%A4/a1364189484826 ).

Rikoslaissa 20 luvussa 5 §:n 1 momentin 4 kohdan rikkomisesta sanotaan näin:
”Joka asemaansa hyväksikäyttäen taivuttaa sukupuoliyhteyteen tai ryhtymään muuhun seksuaalista itsemääräämisoikeutta olennaisesti loukkaavaan seksuaaliseen tekoon tai alistumaan sellaisen teon kohteeksi henkilön, joka on hänestä erityisen riippuvainen, käyttämällä törkeästi väärin tätä riippuvuussuhdetta tekijästä, on tuomittava seksuaalisesta hyväksikäytöstä sakkoon tai vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi.”

Lievempiä aseman väärinkäytöksiä karisman avulla tapahtunee laajemmaltikin henkisissä piireissä ja sitä sivuavissa ihmissuhteissa, joissa asemaa ja vaikuttavuutta käytetään omien tarkoituksien, pyyteiden ja halujen eteen päin viemiseen. Kirjoituksia on ollut mm. suomalaisesta joogaopettajasta blogissa ja keskustelufoorumeissa, joten pinnan alla ilmiö elää. Ihmiset saavat kovia opetuksia omasta hyväuskoisuudestaan ja erottelukyvyn katoamisesta, luottamisesta mielikuvaan, puheisiin, johtajan karismaan ja herkän henkisyyden kuplan hajoamiseen totuuden paljastuessa.

Väärinkäytöksiä estämässä

Miten näitä väärinkäytöksiä sitten voisi estää? Aluksi on tärkeää, että asioita tuodaan ilmi ja niistä puhutaan avoimesti. Näin hyväksytään negatiivinen lieveilmiö, joka voi vaania missä vain yhteisössä kuten henkisessä tai uskonnollisessa kulttimaisessa ryhmittymässä tai vaikka työpaikassa valta-aseman väärinkäytön seurauksena, tai riippuvuuksista kuntoutuessa yms. Puhutaan ja tuodaan niitä laajasti mediassa ja koulussa tietoon (mm. varoitellaan nuoria lähtemästä mukaan outoihin uskonnollisiin liikkeisiin), vaikka asia tuntuisi kiusalliselta ja järkyttävältä, ja joka mieluummin unohdettaisiin ja vaiettaisiin. Pidetään lähimmäisistä huolta, kysellään ja huolehditaan, jos huomataan jonkun ajautuvan outoihin piireihin ja rituaaleihin, ja niistä vannotetaan vaikenemaan, hänelle sanellaan ulkoapäin, miten hänen tulee olla, elää ja ketä kumartaa, miellyttää ja palvella, hän ahdistuu tai hän muuttuu hetkessä aivan toisenlaiseksi ihmiseksi ja näyttää, että päihde tai muu kummallinen riippuvuus vie ihmistä väärään suuntaan. Jos huomaa tai joku henkilö kertoo epämääräisistä hetkistä ja hyväksikäytöstä, se on syytä ottaa vakavasti ja tukea henkilöä kertomaan asiasta poliisille tai sitten vaikka Rikosuhripäivystykseen (http://www.riku.fi/fi/etusivu/ ) tai toinen hyvä sivusto on Uskontojen uhrien sivut ( http://www.uskontojenuhrientuki.fi/ ).

Tässä linkissä on artikkeli Mikä altistaa uskonyhteisöjä seksuaalisen väkivallan esiintymiselle? Kirjoittanut Joni Valkila 2.5.2013 http://www.uskontojenuhrientuki.fi/ahdistava-uskonto/197-mika-altistaa-uskonyhteisoja-seksuaalisen-vakivallan-esiintymiselle

Terve seksuaalisuus

Mitä sitten voisi olla terve seksuaalisuus henkisyydessä? Ensinnäkin ihmisen kannattaa ensin löytää psyykkinen tasapaino ja terve minäkuva (fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen), jolloin hän ei lähde etsimään rikkinäiselle itselleen gurua, pelastajaa, tai  henkistä auktoriteettihahmoa ja hae helppoja oikoteitä, euforisia kokemuksia, joukkohurmosta, pakenemista, vääriin asetelmiin ja harhoihin perustuvia ihmissuhteita ja  katteettomia lupauksia ja orjuuttavaa dogmimaista uskonnollista kehystä sinisilmäisenä ja manipuloinnille alttiina leikkikaluna, vaan hän pystyy tunnistamaan itsessään tunteita ja ajatuksia, säilyttämään oman erottelukyvyn ja perääntymään, jos jokin arveluttaa, pelottaa, hävettää, tuntuu oudolta ja jyrkältä vaatimukselta tai itselle vastenmieliseltä ja väärältä. 

Jos on ongelmia ja käsittelemättömiä asioita ja traumoja ihmissuhteissa tai lapsuudessa, ne kannattaa selvittää, vaikka ulkopuolisen auttajan (psykoterapeutti, psykologi) tuoman keskusteluavun turvin eikä lähteä pakenemaan ja selittelemään henkisillä asioilla, riiteillä ja vihkimyksillä sekä auktoriteeteille ja guruille luovutetulla tahdolla joutuen yhä monimutkaisempaan kieltämisen, aivopesun ja pakenemisen maailmaan ja huomaten olevansa ensihuuman ja rakkauden sekä hyväksymisen kokemuksen jälkeen vieläkin suuremmassa liemessä, josta ei tahdo edes omin voimin selviytyä häpeän lamatessa ja herkän sisäisyyden ja luottamuksen hajottaessa.

Kun löytää itsensä, on valmiimpi myös löytämään tasapainoisen suhteen, jossa uskaltaa puhua asioista niiden oikeilla nimillä, uskaltaa ilmaista tunteensa ja tarpeensa ilman, että tarvitsee  pelätä toisen reaktioita, uskaltaa kiintyä ja rakastaa ja voi olla turvallisesti toisen ihmisen lähellä ja sylissä, ilman pelkoa hyväksikäytöstä, väärinkäytöstä, epäaitoudesta, välinpitämättömyydestä tai väkivallasta. Silloin on valmiimpi astumaan fyysisen läheisyyden alueelle, jossa on luottamusta, jatkuvuutta, turvallisuutta, lämpöä ja läheisyyttä, toiveiden ja tarpeiden luonnollista kohtaamista ja täyttymystä. Silloin seksuaalisuus on luonnollinen osa ihmissuhdetta, joka tulee myös luonnolliseksi osaksi yhteistä henkistä kasvua ja kokemuksellisuutta, sekä parisuhdetta. 

Täyttymyksen kautta (aitouden, tunteiden ja fyysisen kauniin kohtaamisen ja yhteenliittymisen kautta) voi kyllä kokea jotain upeaa ja henkistä, ei siihen mitään sen kummempaa rituaalia tai tantrajoogaa tarvita. Rakastelu itsessään on kaunista ja herkkää - jumalallista, kun on aitoja tunteita ja välittämistä, eikä vain fyysistä himoa ja teennäistä suorittamista. Jos jokin alussa mainituista osa-alueista ontuu, on syytä miettiä, millä pohjalla suhde on ja mikä ongelmat aiheuttaa, voiko niitä korjata keskustelujen ja vuorovaikutuksen keinoin, vai puuttuuko olennaiset rakennuspalikat suhteesta eli Rakkaus, välittäminen, syvä kiintymys, yhteenkuuluvuuden tunne ja tunteiden jakaminen sekä molemminpuolinen luottamus.Ilman näitä ei millään fyysisillä asennoilla ja suorituksilla saavuteta kuin vain hetkellistä ohimenevää kiihkoa ja myöhemmin ilmenevää surua ja pettymystä.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Energiahoitoa, vyöhyketerapiaa ja rakkaudellista apua Sinulle! Varaa aikasi rakkaudesta elämääsi.

Hei pitkästä aikaa!

Tietoisuus ja sielu